čtvrtek 17. dubna 2014

Loterie v sámošce a další radosti pro zákazníky

O tom, že japonský přístup k zákazníkům je úplně jiný než ten, na který jsme zvyklí, by se dalo napsat strašně moc. Já se dnes zaměřím jen na malý zlomek a to, jak nás tu v poslední době příjemně překvapili při obyčejném nákupu potravin.
To si takhle jdeme do konbini Lawson (taková nonstop večerka, kterou najdete na každém druhém rohu) na standardní snídaňo-svačinový nákup dobrot za celkem tak 1000 jenů (asi 200 Kč) a po zaplacení nás prodavačka zadrží. “Nakoupili jste nad 800 jenů, můžete se zúčastnit naší loterie.“ 
A už zpod pultu vytahuje krabici se dvěma otvory pro ruku. V jednom osudí jsou lístky s výhrami všeho druhu včetně alkoholu, ve druhém pak bezalkoholová varianta. Ať vylosujete cokoliv, zatváří se prodavačka, že jste hrozní borci, vylosovali jste skvělou věc a hned s ní přispěchá.
Zkoušeli jsme to dvakrát. Poprvé jsme si z nealkoholové krabičky vylosovali sojovou tyčinku, podruhé z alkoholové jakýsi průhledný chlast v něčem, co vypadalo jako malá zavařovačka. Hecli jsme se a vypili to, moc chuti ani alkoholu to ve skutečnosti nemělo. Aspoň to ale nechutnalo po vodě z nádobí jako chryzantémový alkohol, co Jarník pořídil minule.


Podobné loterie tu mají docela tradici, takže to není něco nového a převratného, ale našince to minimálně pobaví. Jinak různé ty zákaznické kartičky a sbírání bodů tu, zdá se, vedou taky.
Co ale vždycky potěší, je zbytek standardního servisu v konbini. Prodavač vám vše před placením zabalí úhledně do taštičky. Pokud máte něco teplého, dá to zvlášť. Pokud máte něco, co je před konzumací lepší ohřát, nabídne vám ohřátí. Pokud máte v nákupu něco, co se musí jíst hůlkami nebo lžičkou, automaticky přibalí potřebný nástroj a třeba ještě ubrousek. Někde jsme dokonce viděli u vchodu i automat na horkou vodu pro ty, co si koupili instantní nudle. Co víc si přát?
Lusi

Žádné komentáře:

Okomentovat